Berhati-hatilah dengan Penipuan Loteri

loteri

Warganegara UK telah menjadi sasaran orang yang tidak bertanggungjawab yang mendakwa mereka telah memenangi loteri Kanada dan Sepanyol. Malangnya, banyak orang jatuh dalam penipuan tersebut dan kehilangan ribuan pound ketika mereka menjawab lebih banyak panggilan telefon yang menuntut wang tunai untuk menampung kos sebelum ‘kemenangan’ mereka dilepaskan. Wang tunai dihantar tetapi kemenangan tidak ada.

Nampaknya keadaan menjadi semakin buruk dan bukannya menjadi lebih baik dengan National  APK EVO888 Lotto dan EuroMillions menjadi sasaran bersama dengan sindiket yang berjaya seperti e-Lottery. Juga, penipuan itu nampaknya semakin canggih dengan orang yang dihubungi bukan hanya melalui e-mel dan panggilan telefon tetapi juga melalui surat dan pesanan teks.

Penipuan ini berjaya kerana dikendalikan oleh kumpulan jenayah yang sangat teratur dan sangat profesional. Kedua-dua e-mel dan surat terus sangat meyakinkan dan pengendali telefon sangat yakin dan meyakinkan. Seperti biasa mereka menargetkan mereka yang paling rentan, sering orang tua. Orang-orang ini menginginkan 2 perkara:

Duit anda

Identiti anda

Jadi bagaimana penipuan loteri berfungsi?

PITCH:

Mereka menawarkan sesuatu untuk anda – seperti:

anda telah memenangi hadiah utama dalam undian atau undian (walaupun anda belum memasukkannya)

PERINGKAT

Mereka akan meminta anda untuk:

hantar wang di muka – yuran pentadbiran atau cukai, senarai itu tidak berkesudahan tetapi selalu menjadi tipu daya untuk membuat anda memberi mereka wang.

berikan mereka bank, kad kredit atau maklumat peribadi anda yang lain.

Cara mengelakkan menjadi mangsa penipuan loteri:

gunakan akal anda! Sekiranya anda tidak membuat undian iaitu membeli tiket di muka, anda tidak mungkin boleh memenangkannya.

INGAT tidak ada loteri yang sah akan meminta wang kepada anda agar anda dapat menerima kemenangan.

Sekiranya ragu-ragu tanyakan kepada pengendali rasmi (semuanya mempunyai amaran mengenai penipuan ini di laman web mereka.

Sekiranya anda telah menerima e-mel, teks, surat atau panggilan telefon yang anda anggap palsu, hapus, buang atau letakkan telefon. JANGAN membalas dalam bentuk atau bentuk apa pun. Ini hanya akan mengesahkan maklumat anda dan membiarkan anda terbuka untuk penyasaran dan gangguan yang lebih lanjut. JANGAN tergoda untuk menunaikan wang yang mungkin telah dihantar sebagai pembayaran pendahuluan. Anda akan bertanggungjawab.

JANGAN sekali-kali mendedahkan maklumat peribadi, bank atau kad kredit.

Minta nasihat daripada keluarga, rakan dan profesional lain.

Hubungi Pelanggan terus di 08454 04 05 06

Tanda amaran penipuan loteri termasuk:

Penggunaan maklumat hubungan yang sukar dijejaki seperti alamat e-mel percuma (yahoo, hotmail dll) dan nombor PO Box.

pendekatannya, sama ada secara bertulis, melalui telefon, e-mel atau teks, tidak diminta

Jangka masa yang sangat singkat untuk menjawab tuntutan kemenangan.

Permintaan untuk bayaran ‘pemprosesan’ atau ‘pentadbiran’ untuk mendapatkan kemenangan.

Permintaan untuk maklumat peribadi, kad kredit atau akaun bank.

Mereka meminta anda untuk tidak memberitahu sesiapa mengenai perjanjian itu.

Sentiasa ingat bahawa jika kedengarannya terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, mungkin juga. Walau bagaimanapun, walaupun mendapat publisiti mengenai penipuan loteri itu nampaknya tidak akan hilang.

Leave a Reply

Your email address will not be published.